Szociálpolitikai Szemle - VII. évfolyam, 2021/3-4. szám

Megjelent legújabb lapszámunk

Szociálpolitikai Szemle - VII. évfolyam, 2021/3-4. szám

Tartalomjegyzék

Lectori Salutem!
Non vivere, sed valere vita est. Az élet akkor élet, ha értékes. Ám ezt az értéket meg is kell teremteni: érlelni, szüretelni, megőrizni és közreadni. Azért, hogy hatása legyen: az értékeink annyit érnek, amennyit érvényesíteni tudunk belőlük.
Ezzel az értékteremtő, -őrző és továbbvivő céllal alapította meg a Szociális Szakmai Közösség egyesület – tíz éves fennállásának alkalmából – 2014-ben ezt a folyóiratot. Az első négy év bőkezű támogatásai után négy olyan év következett, amikor kizárólag az előfizetőinkből és a kiadó nagylelkű támogatásából tudtuk felszínen tartani a folyóiratot.
A szociális szakma azonban elérkezett egy olyan pontra, amikor – jelenleg úgy tűnik – igazat kell adnunk egy nemrégi panelbeszélgetésen elhangzott bon mot-nak: „ez a szakma már nem ír, nem olvas”. (E szigorú mondat a szakmában harminc éve oktató, vezető, egyetemi docens kollégától ered.)
A lap menedzselésében, szerkesztésében azt éreztük, hogy egyre kevesebben engedhetik meg maguknak az előfizetést, de egyre kevesebben választják tudományos tevékenységük fókuszának a szociális ágazat kérdéseit, egyre kevesebben publikálnak e szakterületen.
A 21. század második évtizede tehát elhozta azt a döntést a kiadó és a lap részéről, hogy a nyomtatott kiadásról átálljunk mi is az online, elektronikus megjelenésre. A Szociálpolitikai Szemle valamennyi, korábbi évfolyamának minden száma – az eddigiekhez hasonlóan – elérhető a szocialpolitikaiszemle.hu internetes oldalon. 2022-től pedig nyílt, ingyenes elérésű formában folytatódik a Szemle élete, amennyiben sikerül továbbra is színvonalas, érdekes, a szociális szakmát értékekkel emelő írásokat megismernünk, közlésre adnunk.
Bízunk benne, hogy a Szociálpolitikai Szemle továbbra is a szociális szakma lapja tud maradni – addig és akkora mértékben, amíg ezt a terület igényli és elvárja. Ezentúl azonban csak az interneten elérhető módon.

A kiadó egyesületünk honlapján (szoszak.eu) található egy mondat, egyfajta mottó, amellyel búcsúzunk a kilenc évfolyam nyomtatott világától: „A legnagyobb hiba, amit elkövethetünk az, ha nem teszünk semmit, mert az hisszük, hogy csak keveset tehetünk.”
Mi folytatjuk.

Dr. Ádám Szilvia és
Dr. Nyitrai Imre
 

Ingyenes változat

Bejelentkezést követően letölthető tartalom érhető el.

Bejelentkezés

Iratkozzon fel hírlevelünkre

Hírlevelünk megrendeléséhez töltse ki az alábbi űrlapot

Adatok módosítása, leiratkozás vagy aktiválás újraküldése: