Szociálpolitikai Szemle - VII. évfolyam, 2021/3-4. szám

Megjelent legújabb lapszámunk

Szociálpolitikai Szemle - VI. évfolyam, 2020/2. szám

Tartalomjegyzék

Tisztelt Olvasó!

Ön egy tematikus számot tart a kezében, melynek témája a demencia. Az elöregedő társadalom egyre nagyobb kihívást jelent, mind a szociális, mind az egészségügy területén dolgozókra nézve. Kutatások megerősítik, hogy az életkorral párhuzamosan növekszik a demencia előfordulási gyakorisága, 65 éves kor felett öt évente megduplázódik az érintettek száma. A demens betegek számának növekedése nemcsak társadalompolitikai, hanem gazdasági, népegészségügyi területen is jelentős probléma. A demencia nem csak az egyén betegsége, döntő mértékben a családtagokra is hatással van.
A tanulmányok a „Népbetegség? - demencia a szociális és az egészségügyi ellátásban” című akkreditációs képzés keretében elhangzott előadások összefoglalói, melyek a 2019. évi HUNGAROMED Egészségügyi és Orvostechnológiai Kiállítás és Konferencián hangzottak el.
Összesen hat tanulmány kapott helyet a Tematikus rovatban. Ezek a munkák a demencia aktuális kérdéseit járják körbe. Az olvasó megismerheti az Alzheimer-kórral kapcsolatos terápiás kutatások irányait és eredményeit. Bemutatjuk, hogy milyen lehetőségeink vannak a megelőzésre, a rizikótényezők csökkentésére. A szociális ágazat milyen kihívásokkal szembesül és milyen innovációs megoldási lehetőségei lehetnek a demens igénybevevők ellátásával kapcsolatban, valamint erre a negyedik ipari-technológiai forradalom milyen hatással van a szociális szolgáltatások területén. Bemutatjuk az Alzheimer Cafe hálózatot, az elérhető szolgáltatásokat és támogatási lehetőségeket. Végezetül egy nemzetközi jógyakorlaton keresztül megismerhetjük, hogy az eredményesség, fenntarthatóság, hatékonyság csak az érintettek ellátási folyamatokba történő bevonásával lehetséges.
Reméljük, hogy a most megjelenő folyóiratszám is elnyerte tetszését és továbbra is megtisztel bennünket Szerzőként vagy Olvasóként!


Főszerkesztő
 

Ingyenes változat

Bejelentkezést követően letölthető tartalom érhető el.

Bejelentkezés

Iratkozzon fel hírlevelünkre

Hírlevelünk megrendeléséhez töltse ki az alábbi űrlapot

Adatok módosítása, leiratkozás vagy aktiválás újraküldése: